Osakkeenomistaja voi teettää asuinhuoneistoon muutostöitä

Asunto-osakeyhtiölain 5 luvun 1 § 1 momentin mukaan osakkeenomistajalla on oikeus tehdä omalla kustannuksellaan osakehuoneistossa yhtiöjärjestyksessä määrätyn osakehuoneiston käyttötarkoituksen mukaisia muutoksia. Pykälän 2 momentin mukaan osakkeenomistajan on huolehdittava siitä, että muutostyö suoritetaan hyvän rakennustavan mukaisesti.  Lue lisää oikein tehdyistä  asuinhuoneiston muutostöistä.

Märkätilojen rakentaminen ja remontointi alkaa huolellisesta suunnittelusta

 

Lähes jokainen lienee nykyisin törmännyt sanoihin kosteusvaurio ja homeet. Hometta esiintyy niin kivi- kuin levyrakenteisissakin märkätiloissa. Home on usein seurausta kosteus- ja vesivaurioista tai muusta kosteusteknisestä ongelmasta. Kosteusvauriot voidaan välttää ainoastaan märkätiloihin soveltuvilla rakenteilla ja materiaaleilla, joilla estetään kosteuden tunkeutuminen rakenteisiin. Oletpa rakentamassa uutta tai korjaamassa vanhaa kylpyhuonetta tai muuta märkätilaa, samat säännöt pätevät sekä rakentamiseen että korjaamiseen. Oikein ja huolellisesti tehty sekä suunniteltu rakenne on säästöä tulevaisuuteen. Ainoastaan oikeilla rakenneratkaisuilla, materiaaleilla ja työmenetelmillä saadaan toimivia ja kestäviä märkätilojen rakenteita.

Lue lisää laadukkaasta märkätilojen toteuttamisesta.

Kylpyhuoneremontti vaatii märkätilojen rakentamisen osaamista

Märkätila on huonetila, jonka lattiapinta joutuu käytössä alttiiksi vedelle ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä. Tällaisia tiloja ovat kylpyhuoneet, pesuhuoneet, suihkuhuoneet ja saunat. Kaikki märkätilat varustetaan lattiakaivolla, johon vesi pääsee lattialta esteettä valumaan. Märkätilan lattia- ja seinäpinnoitteen tulee toimia vedeneristeenä tai pinnoitteen taakse on tehtävä erillinen vedeneristys.

Keittiö ei ole märkätila, vaikka eräät kunnat vaativatkin vedeneristyksen myös keittiökaapiston alle. Myöskään wc-tilaa, jossa ei ole suihkua tai lattiakaivoa, ei lasketa märkätilaksi.

Lue lisää märkätilojen remontoinnista.

Kylppärin uusi laattalattia ja kokemuksia mikrosementistä

Tänä keväänä tulee kolme vuotta täyteen tässä talossa, ja jo nyt oli ensimmäisen remontin aika. Se tuli aiemmin kuin olimme ajatelleet.
Kokemuksia mikrosementtiin liittyen aika ajoin kysytään, ja valitettavasti ne eivät ole pelkästään positiivisia. Eteisessä, vessoissa ja kodinhoitohuoneessa materiaali on ollut toimiva ja helppo. Portaissa on jokunen kolhu, kun kuopus työnsi taaperokärrynsä alas portaita, mutta mikäpä materiaali sellaista kestäisi. Mikrosementti on siis toiminut meillä kuivissa tiloissa hyvin, mutta sen sijaan märkätiloihin en voi mikrosementtiä suositella.

Lue koko juttu blogista Kuistin kautta.

Älä homehduta kylppäriäsi – käytä lämmitystä oikein

Kylpyhuoneen lattialämmitys tuntuu mukavalta paljaiden varpaiden alla suihkuun mentäessä. Lämmityksen tärkein tehtävä ei kuitenkaan ole mukavuuden luominen vaan kodin kosteiden tilojen kuivattaminen niin, ettei kosteus pääse kertymään rakenteisiin. Lämmityksen väärinkäyttö rohmuaa kuitenkin paljon energiaa. Lue vinkit, miten toimia lämmityksen kanssa.

Lue vinkit

 

Kosteiden tilojen hoito

Yleisesti tämän päivän rakentamisessa otetaan huomioon veden ja kosteuden pääsyn estäminen rakenteisiin, mutta pinnoista huolehtimalla käyttäjä voi pidentää huomattavasti kosteiden tilojen käyttöikää.

Tutustu saniteettitilojen ylläpidossa tärkeimpiin huomioon otettaviin asioihin:

Kosteiden tilojen puhdistusohjeet